Některé změny je vhodné hlásit i svému distributorovi plynu a elektroměru. Pokud to neuděláte, hrozí vám, že distributor pojme podezření a pochybnosti o vlastnictví odběrného místa a pošle svého pracovníka, aby elektroměr či plynoměr demontovali. A to i přes fakt, že vše řádně platíte a nechcete s odběrem přestat.

„Stává se to např. v případě, kdy změníte svého dodavatele elektřiny či plynu nebo ve chvíli, když se vám mění identifikační údaje (při sňatku, rozvodu apod.). Jakákoli změna, která není u distributora zaevidována, u něj totiž vyvolá pochybnost o vlastnictví odběrného místa a začne provádět demontáže,“ říká Tomáš Panáček, ombudsman společnosti Licit.

Distributor se totiž nerovná dodavatel. Distributor je subjekt, který zajišťuje dopravu elektřiny po drátech a nebo dopravu zemního plynu v potrubí. V České republice jsou ze zákona 3 distriutoři:

  • ČEZ Distribuce – pro oblast severní části ČR,
  • E.ON Distribuce – pro oblast jižní části ČR,
  • Pražská energetika – pro oblast Prahy.

Dodavatelů elektřiny je ale mnohem více a máte právo je měnit dle vašeho uvážení. Se změnou dodavatele ale většinou nedochází ke změně distributora, ani nevzniká důvod k demontáži. Někdy ale mohou nastat problémy.

Předejít jim můžete tím, že zvolíte dodavatele, který má již zkušenosti a ví, že musí vše oznámit danému distributorovi. Vyplatí se také komunikovat i přímo s distributorem a ověřit si, že vše eviduje a neplánuje vás odpojit.

 

Translate»