Řada mých klientů se na mne obrací s prosbou o pomoc v případě, kdy si zakoupili v dobré víře nějakou movitější věc a ta se po čase projevila jako vadná. Uvedu konkrétní příklady. Paní Zuzana si zakoupila v bazaru vozidlo, s jeho technických stavem se seznámila a vozidlo se jevilo po technické stránce v pořádku. Zaplatila kupní cenu a s vozidlem odjela. Jiná má klientka, paní Dana, zakoupila se svým manželem nově zrekonstruovaný rodinný dům, opět si jej řádně prohlédla a po seznámení s domem podepsala kupní smlouvu, zaplatila kupní cenu a v dům si převzala. Můžeme takto jistě pokračovat v mnoha jiných případech.

Oba výše uvedené případy mají jedno společné, po čase od koupě se ukázalo, že koupená věc má tzv. vady, tzn. že neodpovídá sjednané kvalitě či kvalitě obvyklé. V prvém případě paní Zuzany začal po měsíci motor klepat a ztratil výkon. V případě koupeného domu začalo do domu po prvních deštích zatékat a na stěnách uvnitř domu se začaly tvořit mokré mapy a následně i plísně.

Co v těchto případech dělat, abyste svá práva z vadného plnění úspěšně vymohli? Všem těmto případům jsou společné dvě základní podmínky, které musí být vždy splněny.

První je včasné jednání  a druhou je popis toho, co požadujete (nároku). Vše by se mělo  uskutečnit písemně v tzv. reklamaci – vytknutí vady. Důležité je bez zbytečného odkladu poté, co zjistíte vadu, tuto prodávajícímu oznámit, popsat jí jak se projevuje a současně v tomto oznámení uplatnit svůj nárok, tedy uvést, že požadujete odstranění vady, slevu z kupní ceny a v případech vážné vady neumožňující další užívání věci i její vrácení prodávajícímu oproti vrácení kupní ceny.

Pokud tak neučiníte bez zbytečného odkladu, vaše práva budou oslabena. Pokud neuvede způsob vyřízení reklamace (sleva, odstranění), opět budou vaše práva oslabena.  Je nutné rovněž počítat s tím, že vymáhání práv z vadného plnění může trvat i několik měsíců, na konci však můžete uspět pouze, pokud ihned na počátku budete dobře reklamovat. 

Opět i zde proto doporučuji se vždy předem poradit a jednat rychle. Právo v tomto případě právo přeje bdělým.

 

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Translate»