I když jste sebevíce opatrní při koupi dražší věci, i přesto vás může překvapit, že si na ni bude nárokovat vlastnické právo někdo jiný.

Stalo se panu Juliánovi, že si koupil od soukromé osoby krásné vysněné auto značky AUDI. Při koupi sepsal řádnou kupní smlouvu, seznámil se s technických stavem vozidla a ve smlouvě si nechal prodávajícím prohlásit, že vozidlo je bez jakýchkoli vad.  Ještě tentýž den vozilo bylo přepsáno v registru, tzn. že byla provedena evidenční kontrola a technická kontrola.

Asi tak po dvou měsících se panu Juliánovi ozval exekutor, že dané vozidlo exekučně zabavuje, protože jej prodal dlužník, který měl exekuce k prodeji dle zákona neměl právo. Ano, pokud má osoba exekuce nesmí se svým majetkem bez souhlasu exekutora nakládat tak, že ho prodá, daruje, pronajme apod. Takový prodej je poté ze zákona neplatný. Jen je škoda, že evidenční kontroly na tuto skutečnost nepamatují!

Smutný příběh v tom, že pokud exekutor vozilo najde, má právo jej zabavit. Panu Juliánovi nezbývá než se obrátit na prodávajícího a požadovat vrácení kupní ceny. Pokud ale prodávající peníze nemá, může se pan Julián pouze postavit do řady věřitelů , dlužníka zažalovat na vrácení kupní ceny, podat na něj exekuci a roky čekat, zda bude dlužná částka vymožena. V tomto případě se však obávám, že nebude. „Kde nic není, ani čert nebere…“

Z této zlé zkušenosti pana Juliána doporučuji pro nás všechny aplikovat pravidlo obezřetnosti. Vždy než zakoupíte vozidlo či jinou cennější věc, ověřte si, zdali není vedena na prodávajícího exekuce, dokonce bych doporučil si ověřit, zda má exekuce i předchozí prodávající dané věci. Tyto informace lze za 50,-Kč zjistit na internetu na www.ceecr.cz

Za padesát korun to stojí!

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Translate»