Chtěli byste si zatančit na taneční zábavě pořádané vaší oblíbenou restaurací na hřišti ve vašem městě. K tomu by Vám hrála kapela a v nabídce by bylo jídlo na grilu a pití široké nabídky. Akce by se konala venku. Je to však vůbec v dnešní době, kdy se pravidla chování regulují mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví, možné? Je a není. 

Posedět si na venkovní terase lze bez dalších omezení. Zajít si na koncert lze rovněž, pokud bude maximálně 2000 lidí. Koncerty jsou povoleny. Nicméně poskytovatel stravovacích služeb, např. hospoda, nemá povoleno na akcích tanec a živou produkci.

Ačkoli chápu nutnost být opatrný proti šíření nemoci, nemohu však pominout to, že někdo může tančit a jiný ne. Na hostině po pohřbu je tanec a živá hudba povolena. To se asi počítá s tím, že lidé budou na trachtě tančit a pozvou si kapelu.  

Pokud neprovozujete hostinskou činnost, jistě můžete koncert pořádat a lidé na něm mohou tančit a jíst.

Mám za to, že dle aktuálního nařízení č. j. MZDR 14601/2021-18/MIN/KAN dle bodu 13 není živá produkce vyloučena a tanec rovněž. Ten je však vyloučen dle bodu 3 tohoto nařízení. Vidím zde rozpor.

Snažil jsem se zjistit výklad a nikdo mi nebyl s výkladem schopen pomoci, až na telefonistku na Ministerstvu průmyslu a obchodu, která mi sdělila, že hospody nesmí umožnit tanec a živou hudbu. Písemně mi však nic neposkytla, protože je pouze „telefonistka“.

Tak to vidíte, o právech a povinnostech nakonec rozhoduje telefonistka a ani právník nemůže zcela jasně svému klientovi provozujícímu restauraci sdělit, že jeho hosté mohou tančit a zpívat. Restaurace tak raději bude bez tance a hudby.

Snad se situace brzy uklidní a bude možné jasně stanovit, co se smí a co ne.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Translate»