Znáte to, dokud láska přetrvává, svatba je na cestě a není co řešit. Novomanželé si slíbí věrnost, pomoc v nesnázích a řeknou si své ano „navždy“. Stává se však nadále často, že láska pomine a z lásky se bohužel stane nenávist mezi manžely a rozvod manželství je nutný.

V této chvíli přichází na řadu mimo jiné vypořádání majetku. Pokud se manželé dohodnou, jde vše velmi hladce. V opačném případě nezbývá než se o vypořádání společného jmění manželů soudit. Souzení je drahé, časově a psychicky náročné. Existuje však řešení, kdy lze předejít možným starostem a tím je sjednání si tzv. odděleného majetkového režimu. Snoubenci,  ale i manželé tak získají volnost ohledně nakládání s majetkem a hospodaření s ním, neboť oba manželé nabývají aktiva i pasiva do svého výlučného vlastnictví a hospodaří s ním jako výluční vlastníci.

Jediným nutným krokem je sepis u notáře.  Je možné tak učinit kdykoli před blížícím se termínem svatby, jakož i za trvání manželství. Praktické je uzavření odděleného režimu zejména tam, kde je vetší majetek na obou stranách. Vše zůstane při staru a manželství může fungovat bez společného jmění svobodně a v plné lásce a dělit se nic nebude.

Potřebujete poradit?
Neváhejte nás kontaktovat.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Translate»