Milí čtenáři, s novým rokem 2022 se nám v naší zemi objevil další nešvar. A tím je neoprávněné zdražování elektřiny nebo plynu. Mnozí z Vás včetně mne máte sjednané smlouvy s dodavateli těchto energií na dobu určitou s tím, že cena je neměnná po celou dobu trvání této smlouvy. Má smlouva končí v září 2022 a byla uzavřena v srpnu 2020. Platí tedy, že sjednaná cena je platná a nelze ji měnit bez mého souhlasu. 

Existuje však řada společností, které nedbají smluvního ujednání a zásady pacta sunt servanda, tedy, že smlouvy se mají dodržovat, a bez jakýchkoli překážek jednostranně zvyšují ceny nebo zvyšují zálohy, aniž by Vám vzrostla spotřeba. Někdy se omlouvají a žádají o pochopení s ohledem na prudký nárůst cen na trhu.

Doporučuji Vám žádnou změnu ceny neakceptovat.

Dodavatel, se kterým máte sjednánu pevnou cenu, si měl tuto cenu zajistit na trhu po celou dobu trvání smlouvy.

 

Pokud tak neudělal, činil tak účelově a zištně, aby mohl spekulovat na trzích při poklesu ceny na trhu, nebo neměl dostatek financí na nákup dva roky dopředu. V tomto případě ale nemůže slibovat pevné ceny a lákat tak spotřebitele k uzavření smlouvy. Velmi by mne zajímalo, kdyby cena na trhu prudce klesla, zda by se dodavatel ozval a oznámil, že cenu snižuje.

Stane-li se Vám výše uvedené, nenechte se přesvědčit a trvejte na původně sjednaných podmínkách.

Potřebujete poradit?
Neváhejte nás kontaktovat.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz

Translate»