„Dobrý den přeji, pane Tomáši, volám, jak jsme se před časem dohodli. Vzpomínáte si na mne?“ Tak takto nějak začíná častý telefonní hovor a možná jste se s tímto již také setkali.

Doporučuji ihned zavěsit a nedávat se do řeči s volajícím.  Jedná se povětšinou o nabídku investičních služeb, o kterých Vy nic nevíte. Navíc takovéto nevyžádané hovory jsou dle zákona o elektronických komunikacích zakázány.

Rovněž se může jednat o nabídku výhodné elektřiny či zemního plynu. Tento typ telefonních hovorů je ještě sofistikovanější, když během tohoto můžete rovnou uzavřít smlouvu. Podle platných právních předpisů lze totiž uzavřít smlouvu rovněž po telefonu. Následující problémy a výhružky exekucí v případě nezaplacení záloh za elektřinu Vás mají zastrašit a donutit zaplatit nemalé peníze. Pokud Vám končí smlouva na dodávku elektřiny či plynu, obraťte se na silného a seriózního obchodníka. Zde budete mít vyšší jistotu a cenu, která je v dnešní době obvyklá.

Aktuální informace k vyúčtování elektřiny:

Víte, že každá domácnost, která má smlouvu s dodavatelem elektřiny, získá jednorázový příspěvek na úhradu záloh? Činí 3 500 korun pro odběrná místa s distribuční sazbou D01d, D02d nebo D25d a 2 000 korun u ostatních distribučních sazeb s výjimkou víkendové sazby D61d a sazby pro majitele elektromobilů D27d.

Pokud máte již zmíněnou sazbu D02d a platíte zálohu 500 Kč měsíčně, máte nárok na 3500 Kč příspěvek, tím pádem ve svém SIPU neuvidíte platbu za elektřinu následujících 7 měsíců. Nemusíte tak mít žádnou obavu, že platba neproběhla. Jednoduše se čerpá ze státního příspěvku a dodavatel ji zohledňuje automaticky.

Navíc domácnostem i podnikatelům bude navíc do konce roku 2023 odpuštěn poplatek za podporované zdroje energie (POZE), který činí zpravidla 599 korun včetně DPH za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh) elektřiny.

Potřebujete poradit?
Neváhejte se nás zeptat.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz

Translate»