Pojistné plnění není vždy samo sebou. Jak mohl na svou vlastní zkušenost zažít mladý řidič Milan. Milan dostal smyk a se svým autem skončil v příkopě. 

Nic se mu naštěstí nestalo.  Auto však zajelo dost hluboko do příkopy a nešlo vytáhnout. Milan si tedy zavolal odtahovou sužbu, ta musela zajistit vyproštění jeřábem. Milan byl poučen, že při vyproštění bude poškozený zadní blatník. Poučení podepsal, jinak by své auto z příkopy nedostal. Policii k nehodě nevolal, domníval se, že škoda na vozidle nepřesáhne 100 000,- Kč.

Protože měl auto havarijně pojištěno, uplatnil náhradu škody u pojišťovny. K jeho překvapení mu však pojišťovna ponížila plnění, protože nebylo prokázáno, že by neměl v krvi alkohol. Tento závěr odůvodnila tím, že vyplývá ze všeobecných pojistných podmínek.

Nutno podotknout, že škoda na vozidle nakonec překročila částku 100 000,- Kč odpovídající nákladům na opravu v autorizovaném servise. Pan Milan neohlásil dopravní nehodu policistovi, protože dle jeho odhadu poškození vozidla neodpovídalo škodě nad 100 000,- Kč.

Doporučuji proto, v případě, že máte vozidlo havarijně pojištěno, aby i v případě zdánlivě menšího poškození, vždy byla na místo nehody volána policie. Jedině tak nebude pojišťovna krátit plnění. Pan Milan se bude muset obrátit na soud s žalobou na pojišťovnu a vyčkat rozhodnutí soudu.

Potřebujete poradit?
Neváhejte nás kontaktovat.
JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz
Translate»