Víte, že si děti mohou koupit nikotinové sáčky?  Raději o tom nevědět.  To je, jako když pan ředitel školy Hrušinský zakázal v mrazu olizovat kovové zábradlí, a víte, co se stalo….

Ale zpět k věci…. Problém s nikotinovými sáčky donedávna spočíval v nedostatečné právní regulaci, kdy zákon neupravoval jejich prodej, vzhled ani způsob propagace, zakoupit si je tedy mohly i děti a mladiství do 18 let. To se ale nově mění.

Nejprve předložilo Ministerstvo zdravotnictví návrh vyhlášky, která reguluje požadavky na složení nikotinových sáčků, jejich vzhled, jakost či označování, ale ne jejich prodej mladistvým. To si kladl za cíl až návrh skupiny poslanců ke změně zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který nedávno prošel legislativním procesem.

Nikotinové sáčky se dočkají stejné regulace jako tabákové výrobky a elektronické cigarety. To znamená, že mladší 18ti let si je již legálně nezakoupí. Zákaz prodeje bude platit jak pro kamenné obchody, tak pro e-shopy či prodejní automaty. Prodejci budou mít 90 dní od účinnosti novely na to, aby se nové úpravě prodeje přizpůsobili. Novinky budou účinné od 23. března 2023.

Tak si snad děti nebudou kupovat do 23. 3. sáčky do zásoby…  Je přece na odpovědnosti prodejce, zda je prodá dítěti.  Co myslíte? Tak by se nic nemuselo zákonem regulovat.

Potřebujete poradit?
Neváhejte se nás zeptat.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz

Translate»