Pan Milan vyhledal na internetu nabídku k prodeji ojetého osobního vozidla. Vozidlo nabízel autobazar, tedy podnikatel. Auto se panu Milanovi zamlouvalo a sepsal v autobazaru kupní smlouvu. Ta obsahovala veškeré údaje a popis technického stavu vozidla. Co se však nestalo.

Po několika dnech od koupě vozidla si nechal pan Milan provést na vozidle údržbu a v servise mu sdělili, že vozidlo má stočený tachometr o cca 50 000 km. Vada zcela jasná.

Reklamoval proto u „prodejce“ tuto vadu a bylo mu sděleno odmítavé stanovisko, že se má obrátit na skutečného prodejce, nikoli na autobazar. Skutečným prodejcem byla fyzická osoba, nikoli podnikatel.

Já však mám za to, že pan Roman může uplatnit svá spotřebitelská práva rovněž u autobazaru, který vozidlo k prodeji nabízel a svým jednání se pouze snažil a snaží vyhnout se odpovědnosti za vady. Proto jsem doporučil panu Romanovi podat trestní oznámení na autobazar a skutečného vlastníka a po autobazaru požadovat slevu.

Z výše uvedeného vyplývá, že je vždy velmi zásadní ověření, od koho přesně danou věc kupuji. Jedná se o osobu uvedenou v kupní smlouvě. Tato informace má zásadní dopad na ochranu vašich spotřebitelských práv.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz
Translate»