Je po Vánocích a nastává doba slev a využívání tzv. dárkových poukazů na nákup zboží. Možná i vy jste dostali pod stromeček poukaz na nákup zboží, či využití nějaké služby ve formě např. masáže, ubytování v hotelu, večeře v luxusní restauraci. Na co je potřeba si dát pozor?

Především na platnost takového dárkového poukazu. Pokud není na tomto uveden datum, do kdy je možné poukaz využít, máte o starost méně. V opačném případě si však musíte dát velký pozor na to, aby váš poukaz, jak se říká, nepropadl. Obecně však platí, že doba využití poukazu by měla být přiměřená. Nejvyšší soud se přiklonil k výkladu, že za přiměřenou se považuje doba jednoho roku. Nicméně, pokud by byl poukaz kratší, raději jej využijte v dané době, nebo se dohodněte s poskytovatelem služeb či prodejcem zboží na prodloužení doby poukazu. Takové prodloužení lze učinit nejlépe písemně oproti podpisu oprávněné osoby. Rozhodně by to neměl být prodavač, ale osoba, která může za prodejce jednat, tedy podnikatel, jednatel apod.

Pokud byste na tuto skutečnost nedali pozor, může se stát, že prodávající poukaz s upravenou dobou platnosti popře a vy nebudete mít možnost jakkoli prokázat, jak došlo k prodloužení  doby poukazu. Bohužel, na rozdíl od Německa, naše soudy prozatím nepřiznávají spotřebitelům právo na vrácení peněz za nakoupený a nevyužitý poukaz.  Soudit se např. kvůli hodnotě poukazu ve výši 1000,- Kč se nevyplácí, a proto ani nelze očekávat nějakou změnu v názoru soudů.

Raději tedy využijte poukaz včas a neprovádějte na něm žádné změny. Jedině tak byste se měli dostat k požadovanému plnění.

 

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Potřebujete poradit v oblasti spotřebitelských práv?
Navštivte nás nebo nás neváhejte kontaktovat.

Translate»