Tatínek dvanáctiletého chlapce mi telefonoval, že je předvolán k trestnímu soudu coby účastník řízení. Ptal se mne, jestli k soudu musí. Ano, musí, je totiž zákonný zástupce dítěte.  Ptal jsem se ho, co se vlastně stalo, a on mi vylíčil následující:  

Jeho spolužák mu poslal fotografii spolužačky, která se vyfotila mobilem nahá a poslala ji kamarádovi. Fotografie se rozšířila mezi ostatní děti a autorka fotografie se s pomocí rodičů obrátila na policii, že se cítí ponížená.

Celý trestní spis již má kolem 80 stran. Budou probíhat soudní řízení, budou vyslýcháni svědci, děti, jejich rodiče. Státní zástupce navrhl jako trest „napomenutí s výstrahou“.

Ano, není radno si zahrávat s telefonem v dnešní době.  I toto jsou rizika přenosu dat po síti. Děvče může být rádo, že se její fotografie nedostala dále na horší místa na síti. Za takové jednání bychom  za našich dětských let dostali pár facek a bylo by vše vyřešeno, jenže my jsme tehdy neměli ty MOBILY. Dnes je vše u soudu a danou věcí se státní moc bude zabývat týdny.

Nakonec proto raději zvažte milé děti, jaké fotky pořizujete, a zda-li je vhodné je posílat dál svým známým. Nevíte, jestli taky třeba neskončíte u soudu.

 

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Translate»