Paní Růženka C. ve věku 51 let mne navštívila se žádostí o pomoc. Její syn, kterého léta neviděla, jí dělá starosti. Má spoustu dluhů, údajně se potuluje po městě a je mu vše jedno. Inu, i tak to bývá. Ale, její syn má místo trvalého pobytu v evidenci obyvatel u paní Růženky doma v bytě.

Proto se již dvakrát stalo, že do schránky jí bylo doručeno oznámení exekutora, že bude v konkrétní den zabavovat movité věci v bytě, protože  na adrese bydlí její syn mající exekuce.

Eliminovat riziko návštěvy exekutora lze. Podle zákona o evidenci obyvatel může oprávněná osoba, např. vlastník nebo nájemce bytu podat žádost na městském úřadě o zrušení trvalého pobytu na dané adrese. Důvodem bude, že se osoba již nezdržuje na adrese, doloží tuto skutečnost svědky, např. sousedy. Městský úřad do 30 dnů rozhodne o zrušení, a pokud nebude nahlášeno nové bydliště, určí bydliště na adrese městského úřadu.

Kdokoli, kdo nemá zájem, aby určitá osoba měla trvalé bydliště na adrese, ke které nemá právní vztah, tedy nevlastní ji, nenajímá apod., může postupovat obdobně. Ušetří si tím starosti.

Za správní řízení o zrušení trvalého pobytu se platí nepatrný správní poplatek ve výši 100,- Kč.

Potřebujete poradit?
Neváhejte nás kontaktovat.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Translate»