Blíží se Vánoce, a to je mimo jiné čas pohádek. Z pohádek si vždy beru ponaučení. Mnohdy jsou pohádky založeny na skutečném příběhu, jen s odstupem času se staly legendami a lidé si je ve vyprávěních přikrášlili např. nadpřirozenými úkazy, strašidly, čerty apod. Pohádka, kterou Vám budu v tomto fejetonu vyprávět, se skutečně stala.

Žila byla jedna mladá dcerka jménem Elka. Její otec se s matkou rozvedl a vzal si jinou ženu. Můžeme ji říkat macecha. Otci se s macechou narodila další dcera jménem Fraška, tedy sestra Elky. O existenci Elky věděla jak macecha, tak i Fraška, byť se v lásce neměli. I stalo se, že otec náhle zemřel.

Soud zahájil dědické řízení a notář projednávající dědictví pozval macechu k prvnímu jednání. Z evidence obyvatel zjistil, že otec měl pouze dceru Frašku. Chyba v evidenci obyvatel – nic neobvyklého.  Na dotaz notáře, zda otec má další zákonné dědice, macecha odpověděla, že žádní jiní dědicové nejsou. Zamlčela tak úmyslně svou nevlastní dceru Elku, aby se s ní nemusela dělit o dědictví. Podobně ji zamlčela rovněž sestra Fraška.

Soud projednal dědictví a pozůstalost zdědila macecha s Fraškou. Elka se o dědickém řízení nedozvěděla. K dědickému řízení nebyla povolána jako dědička ze zákona.

 

V dané věci nelze obnovit dědické řízení. Jedinou cestou, jak se domoci nabytí majetku z dědictví je podání žaloby na vydání majetku z dědictví proti tomu, kdo dědictví nabyl a majetek vlastní.

Doporučil jsem Elce žalobu podat a ta tak učinila. Macecha dobrovolně neměla zájem cokoli z dědictví Elce poskytnout.

Nakonec vše dobře dopadne a zlo vyjde najevo. Zazvonil zvonec a „pohádky“ je konec.

Potřebujete poradit?
Neváhejte nás kontaktovat.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz 

Translate»