Nedávno mě oslovil pan Igor se svým problémem. Dle jeho slov mu byl exekutorem doručen dopis, ve kterém byl vyrozuměn, že se mu pozastavuje řidičské oprávnění, a že má povinnost odevzdat svůj řidičák do 5 pracovních dnů obecnímu úřadu. Pan Igor však se svým autem žádný přestupek v silničním provozu neprovedl.

Po rozhovoru vyšlo najevo, že pan Igor se před časem rozvedl se svou, dnes již bývalou manželkou, se kterou má 6letou dceru. Ta byla soudem svěřena do péče matky a panu Igorovi byla uložena povinnost platit na dceru výživné. Výživné ovšem už několik měsíců nezaplatil, protože dal dceři drahý dárek k narozeninám, a to je, dle pana Igora, více než dost.

 

Pan Igor je v tomto případě na omylu, protože i přesto, že dal dceři drahý dárek k narozeninám, výživné je částka určená k zaopatření nezbytností a základních potřeb dítěte, a proto i tak musí výživné zaplatit. Jakmile pan Igor nedoplatek zaplatí, exekutor příkaz k pozastavení řidičského oprávnění zruší. Nejen za nesprávnou jízdu Vám může být odebrán řidičský průkaz. Toto zjistil pan Igor a Vy už to víte také.

Nezbývá než doporučit si povinnost platit výživné řádně pohlídat, jelikož zastavením řidičského průkazu to určitě končit nemusí a přijít mohou i trestněprávní následky.

JUDr. Tomáš Panáček
www.iadvokacie.cz
Translate»